POMMARD - CLOS DES EPENEAUX OVERZICHTSPROEVERIJ

Domaine Comté Armand.
 
23 april 2018, Restaurant de Scheepskameel, Amsterdam
 
Vast staat dat enige bezinning van pas komt, als de pas ingeschonken wijn zich schuchter voorstelt aan de proever, en de wijn zich enigszins gereserveerd afvraagt of de uitgestoken neus wel degelijk openstaat voor geheimen, die niet zomaar worden prijsgegeven.
 
Het proeven van wijnen is een persoonlijk getinte mengeling van zintuiglijk genot en analyserend denkvermogen, waarbij naast het gevoel ook het geheugen een belangrijke rol speelt. Daar liggen immers referenties, in de trant van 'die smaak ken ik', of 'dat doet me denken aan die geur van toen'. Dat geheugen kan steun geven, maar vormt ook een sta in de weg bij het leren kennen van het nieuwe, de sensatie van het andere. Behalve de kennismaking met geur en smaak, is het ook een zelfconfrontatie, en een ode aan nieuwsgierigheid.
 
Reizen in de Tijd met Clos des Epeneaux
De wijngaard Clos des Epeneaux van Comte Armand behoort tot één van de meest toon aangevende wijngaarden in Bourgogne, en wordt gewaardeerd om zijn exceptionele kwaliteit. Zoals zo vaak in de Bourgogne was de grootheid van dit terroir ook vroeger wel bekend, maar waren de wijnen niet optimaal.
 
Tijdperk van 3 wijnmakers
Het roer ging om in 1985 toen Comte Armand de jonge Canadees Pascal Marchand aanstelde als nieuwe regisseur wijnmaker. Deze ging op weg om het geweldige potentieel beter te benutten, en hij ontwikkelde doortastend de mogelijkheden die het domaine op grote hoogte heeft gebracht. Het beeld van die ontwikkeling is boeiend en imponerend want wat zijn er sindsdien geweldige wijnen gemaakt! Pascal Marchand bracht het domaine naar de biologische wijnbouw. Hij heeft vooruitstrevend, energievol en met lef de weg naar een grote Pommard gemaakt.
 
Na zijn vertrek in 1999 ging zijn opvolger Benjamin Leroux verder op het ingeslagen pad. Met zijn inbreng kwam een streven naar finesse en aandacht voor detaillering. In 2005 ging hij over op biodynamie, en er is een strengere selectie dankzij een tweede wijn.
 
In 2010 kwam Paul Zinetti op het domaine om na een inwerkperiode Benjamine Leroux op te volgen als regisseur in 2014. Hij krijgt de eerste jaren te kampen met een serie moeilijke oogstjaren, door hagel- en vorstschade worden oogsten bijna geheel vernietigd. Ondanks de schaarse hoeveelheden is de kwaliteit heel erg goed en lijkt met Paul Zinetti Clos des Epeneaux een nieuwe veel belovende weg ingeslagen.
 
Programma
Hoe vertaald de pinotdruif het terroir, wat is de specifieke typering van deze wijngaard. Welk niveau en plaats krijgt het kostbare pinot fruit in het stoere Pommard karakter. Kiest de wijnmaker voor het fruit of terroir, kan hij luisteren naar de eigen zeggingskracht hiervan of maskeert hij pure expressie met nadrukkelijk eigen signature, hoever reikt zijn vakmanschap en tot waar leunt dat op het surplus aan kwaliteit uit de wijngaard.
Hoe knap zijn de moeilijke jaren ingevuld door echt goed wijn maken, en betaald de extra zorg en inspanning in de wijngaard zich terug in magere jaren. Wat doet biodynamie in de wijngaard, wat is de meerwaarde in de wijn. En hoe ontwikkeld pinot noir, en in dit geval Pommard zich in de loop van de tijd? Deze vragen vormden de leidraad in een boeiende studie van een serie jaargangen Clos des Epeneaux van de periode 2015 tot 1990.
 
 
 

 

 

Een studie van een serie jaargangen Clos des Epeneaux van de periode 2016 tot 1990