U bevindt zich hier: Assortiment » Jurançon - Domaine Clos Lapeyre

Culture biologique*

JURANÇON - Domaine Clos Lapeyre

Aan de voet van de Pyreneeën en in de nabijheid van de Atlantische oceaan ligt dit magische domein van wijnmaker Jean-Bernard Larrieu. Het domein van 10 hectare bestaat sinds begin 1900 maar oorspronkelijk hield de familie Larrieu koeien en teelde men perziken en aardbeien. In de jaren '60 besloot de vader van Jean-Bernard ook druiven te gaan planten die hij verkocht aan de plaatselijke coöperatie. In de jaren daarna was Larrieu senior de eerste die begon met het bouwen van terrassen in de vorm van een amfitheater gericht op het zuiden. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 400m en de terrassen wilde hij aanleggen om de rijpheid te bevorderen, iets wat daarna door veel boeren is overgenomen. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalk en de aangeplante druivensoorten zijn gros manseng, petit manseng en de lokale druif courbu. De stokken zijn tot 75 jaar oud voor de VV cuvees en gemiddeld 20 jaar oud voor de moelleux en de sec. Nog steeds worden er op de boerderij vruchten geteeld en vee gehouden. Jean-Bernard is een markant figuur en trots op de historie van de streek en de lokale cultuur. Thuis spreekt hij met zijn vrouw en twee dochters het liefst in het Patois (lokaal dialect) maar gelukkig voor u en ons maakt hij voor zijn importeur een uitzondering.

Stijl van de wijnen - De streek is voornamelijk bekend om haar zoete wijnen, maar alle wijnen uit de Jurançon bezitten een typerende zuurgraad. Bij de droge wijnen kan deze moeilijk te temmen zijn, maar Larrieu slaagt daar wonderwel in. De zoete wijnen behouden een kwieke frisheid door die kenmerkende zuren en kunnen geweldig ouderen. De nabijheid van de Atlantische oceaan en de kalkhoudende bodem geven de wijnen daarnaast een prachtige minerale, ziltige en heldere afdronk.

Jurançon sec - 100% gros manseng. Druiven groeien op 400m, dus worden laat (begin okt) geoogst voor optimale rijpheid. Daarna volgt elevage sur lie op cuve met botteling in de lente. De wijn heeft mooie bitters, zuren en wit fruit met een zilte finale. Uitstekende begeleider van rauwe vis, ceviche of onze eigen haring.

Jurançon Vitatge Vielh - 60% gros manseng, 30% petit manseng en 10% courbu. Stokken uit de jaren '40. 12 maanden elevage sur lie op gebruikte fusten en foudres. Daarna 6m op cuve voordat de wijn na twee winters gebotteld wordt. De wijn kenmerkt zich door rijp gekonfijt fruit, intensiteit en energie met een prachtige mineraliteit. Goede begeleider van gegrilde zeevis of gevogelte en geaffineerde kazen

Jurançon moelleux - 60% gros manseng en 40% petit manseng. De wijn bezit frisheid door de mooie balans tussen zoet en zuren. Lokaal drinkt men de moelleux als aperitief, maar ook voor de begeleiding van lichtzoete desserts leent hij zich uitstekend.

Jurançon La Magendia - 100% petit manseng. De door de Atlantische wind en de zon gedroogde (passerillés) druiven worden geoogst in november in 3 of 4 handmatige pluksessies. De druiven zijn hierdoor zeer geconcentreerd waardoor de fermentatie soms wel 2 tot 3 maanden duurt. Daarna volgt 12 maanden elevage in nieuwe en gebruikte fusten. Laatste 6 maanden elevage op cuve. Door de voor de Jurançon kenmerkende zuren een ideale begeider van foie gras en eendenlever maar ook van blauwschimmel kazen. Net als Sauternes heeft deze wijn een enorm bewaarpotentieel