U bevindt zich hier: Assortiment » Jura

 
Jura - Domaine Hughes-Beguet *Culture biodynamie

Caroline Hughes en Patrice Beguet keerden het drukke stadsleven in Parijs de rug toe om zich te vestigen als wijnboer in de Jura.
Patrice volgde een studie op de wijnbouwschool in Beaune, waarna hij afstudeerde als wijnbouw ingenieur op de Universiteit in Montpellier.
Ze verkregen wijngrond in Mesnay en Pupilin en werken inmiddels volgens de biodynamische teelt.

Patrice is een ras optimist die zich niet uit het veld laat slaan door weersomstandigheden die rampspoed brengen of door problemen in de wijngaard.
Hij ziet altijd ook een positieve kant en dat is een krachtig antwoord in de Jura, een niet gemakkelijke wijnstreek, de wijnboer is hier doorlopend in gevecht met de natuur.
Wellicht verklaart dit de sterke verbondenheid met de natuur van de wijnboeren in de Jura, ze voelen zich thuis in de wijngaard.

Savagnin
Ook wel Naturé genoemd, komt van origine uit de Jura en is sterk gerelateerd aan een wilde wijnstok.
De geschiedenis van de Savagnin gaat terug tot de 13e en 14e eeuw.
Heel lang dacht men dat de stok uit Spanje kwam, omdat zoals bij sherry ook de Savagnin flor kan produceren, een deken van gist die als een laag schuim het oppervlak van de wijn afsluit tegen verdergaande oxydatie in een open gelaten ruimte van het fust waarin de wijn ligt te rijpen.
Deze open ruimte ontstaat omdat het fust niet regelmatig wordt bijgevuld.
Dit proces heet in de Jura’sous voile

wijngaard – 4,3 ha. versnipperd in kleine delen in Mesnay, Arbois en Pupillin.
Grijze en witte mergel, biodynamische teelt.
1,7 ha. Savagnin, 0,8 ha.Chardonnay, 1,4 ha. Ploussard (Poulsard), 0,4 ha. Trousseau

stijl - Een grote mate van natuurlijke eigenheid kenmerkt het onaangepaste karakter van Jurawijn, waarin de toon wordt gezet met een heel directe, heldere expressie.
Intens frisse zuren geven deze transparante wijnen veel dynamiek en licht.

Cuvee’s
Patrice Beguet heeft een onderzoekende geest, hij is inventief in het samenstellen van zijn verschillende cuvée’s, die met vindingrijke humor een doeltreffende benaming krijgen.


ARBOIS Chardonnay & Savagnin
30% Savagnin, 70% Chardonnay
wijn & gerecht - zeevis, inktvis, Coquilles Saint-Jacques, snoekbaars met beurre blanc,  escargots, gerechten met curry, scharrelvarken met curry, Escalope de Veau à la crème, tam konijn met zure room, fromages, Morbier, raclette, Mont d’Or.

ARBOIS Orange (was the colour of her dress)
100% Savagnin ouillé, dit wil zeggen dat het fust wel wordt bijgevuld waardoor er dus geen flor kan ontstaan.
Orange is een proces waarvan de helft van de wijn met de schillen 8 maanden inweekt op fust, en daarna samengevoegd wordt met de andere helft die gewoon op fust gerijpt is.
Ondanks de naam van dit proces is de kleur kristal helder.
wijn & gerecht - zeevis, inktvis, Coquilles Saint-Jacques, snoekbaars met beurre blanc,  escargots, gerechten met curry, scharrelvarken met curry, Escalope de Veau à la crème, tam konijn met zure room, fromages, Morbier, raclette, Mont d’Or.

ARBOIS sous voile
Afkomstig van blauwe en witte leemgrond, het karakter van een Vin Jaune, 100% Savagnin gerijpt op fust onder een deken van de flor.
wijn & gerecht - boerenkip met morilles en Savagnin, forel met morilles en room, Homard à l’Américaine, Canard à l’Orange, gebraiseerde kalfsnoot met champignons en truffel geglaceerd met Parmezaanse kaas, escargots, kalfszwezerik met room, Comté, Beaufort, Gruyère.

 

COUP DE PLOUS Vin de Liqueur rosé de Ploussard

De licht gistende druivenmost van Ploussard druiven krijgt een toevoeging van Marc en Fine waardoor de gisting stopt en een fris zoete wijn ontstaat met een likeuraccent. 
wijn & gerecht -  dessert, fruitdessert, fromages, ijs, sorbet.

MACVIN Vin de Liqueur blanc 
Licht gistende druivenmost van Chardonnay druiven krijgt een toevoeging van 2 jaar oude Marc waardoor de gisting stopt en een fris zoete wijn ontstaat met een likeuraccent
wijn & gerecht -  fromages, blauwschimmel, dessert, chocolade, ijs, sorbet