U bevindt zich hier: Assortiment » Savoie » CHIGNIN - BERGERON  Domaine Gonnet

 

Savoie
De Savoie ligt in het franse Alpengebied aan de grens met Zwitserland, niet ver van het Meer 
van Genève.
De Kelten cultiveerden hier al wijnbouw, en in hun voetsporen de Romeinen die ook veel handel dreven in wijn.
Monniken brachten de wijnbouw verder tot bloei. Na de rampzalige vernietiging van de wijngaarden door de phyloxera rond 1900, werd slechts een deel weer aangeplant. Tegenwoordig komt een kleine productie uit een aantal verspreid liggende kleine gebiedjes. De meeste wijn wordt lokaal gedronken, en een groot deel daarvan gaat door de dorstige kelen van de skiërs in dit populaire wintersport paradijs.
 
Domaine Gonnet
Na het afstuderen als ingenieur nam Charles Gonnet het familiebezit over in 1989. Enkele jaren geleden besloot hij over te gaan naar een hoger kwalitatief niveau. Daarvan komen nu heel aantrekkelijke vruchten.
 
Chignin
Gemaakt van de jacquère druif, 40 jaar oude stokken, afkomstig van kalkachtige klei met gesteente. Handmatige oogst, gisting op cuve met geselecteerde gistcultuur, geen malolactische gisting, 6 maanden opvoeding op de fijne lie, klaring met betonniet, lichte filtering. 
 
stijl – geurend naar wit fruit en bloemen, een tintelende wijn met een fris karakter, aantrekkelijk met sappig fruit en minerale tonen.
wijn & gerecht – aperitief, asperges, hors d’oeuvre, coquilles Saint-Jacques, mosselen, rivierkreeftjes, raclette, kaasfondue, zoetwater vis, avocado met coquilles en gemberdressing, kazen als Beaufort, Reblochon, Tomme de Savoie.
 
Roussette de Savoie
100% altesse druiven, afkomstig van kalk/klei grond. Gisting op cuve op lage temperatuur, van 16 naar 20¢ªC, blokkade van malolactische gisting door lage temperatuur, opvoeding op fijne lie op cuve, botteling met zwaartekracht ter ondersteuning van fraicheur d.m.v. Co2 gehalte.
 
stijl – intens aromatisch, exotisch getint, een mineraalrijke wijn met frisheid, een aardse toets en volop fruit, perzik, peer, citrus.
wijn & gerecht – tartifilette, een ovenschotel met aardappelen, ui, spek, room en kaas; raclette, riviervis, gestoofde paling, karper, kazen als Reblochon, Tomme de Savoie, Beaufort.
 
 
Chignin-Bergeron
Gemaakt van roussanne druiven, afkomstig van kalk/klei grond bedekt met gesteente. Er wordt geoogst in trie’s, meerdere malen gaat men langs de ranken om alleen optimaal rijpe druiven te plukken. Gisting bij 16¢ªC, waarna een klein deel wel de malolactische gisting krijgt, en een groot deel niet. Hierdoor krijgt de volle rijpheid ondersteunende frisheid in een intens aromatische expressie.
 
stijl – wijn met veel ras en parfum, rijk in een genereuze smaak met fris gehouden rijpheid, perzik, abricoos, peer, kruidig, verveine.
wijn & gerecht – kreeft, langoustines, kip in gember met room, zwezerik, kalfsneus, kazen als Vacheron, Beaufort, Tommes de Savoie, Cantal.
 
CHIGNIN
ROUSSETTE  DE  SAVOIE
CHIGNIN - BERGERON