U bevindt zich hier: Assortiment » Savoie » ARBIN - Domaine FabienTrosset

 

 

 Savoie Arbin  – Domaine Fabien Trosset

Voordat de Romeinen kwamen maakten de Galliers hier al wijn van de mondeuse druif.
Het beste terroir voor Mondeuse is Arbin.
De klei/kalk grond is hier diep, rijk en rood dankzij het ijzergehalte, en is bezaaid met gesteente, erosie afkomstig van het Massif des Bauges.

Mondeuse heeft niet zo snel een hoog alcohol gehalte, daarom kan deze druif goed doorrijpen zonder gevaar van een teveel alcohol die het kwetsbare natuurlijke karakter uit balans zou brengen.

Een goede zuidelijke expositie is heel belangrijk voor een optimale rijping.
De mondeuse is van origine een hoog productieve druif, waardoor er veel matige wijn op de markt is.
Streng zijn en de productie laag houden is een voorwaarde om werkelijke klasse te verkrijgen.

Een lage opbrengst geeft ook betere rijping waardoor groene, vegetale aroma’s vermeden worden, en rijpe genereuze tannines kunnen bijdragen aan harmonie.

Arbin geeft nog een surplus door het uitstekende terroir, en uit handen van een wijnboer als Trosset komt Mondeuse met definitie die imponeert met fijne geurigheid, fris expressief rood en donker fruit, maar ook floraal geparfumeerd, viooltjes, een wijn met een natuurlijk karakter dat kwetsbaar is met een stoere kant, moet dus goede vulling hebben, en is intrigerend met kruidige nuances, als van witte peper, kaneel, kruidnagel.
Ontplooiing vraagt enkele jaren, en dat geduld wordt beloond, vaak ligt ‘truffel’om de hoek…

Domaine Fabien Trosset
Fabien nam in 2011 het domaine over van zijn vader, deze verkocht altijd zijn druiven aan de kelders van Cruet. In korte tijd maakt Fabien furore met prachtige Mondeuse.
Het domaine heeft 13 ha. mondeuse, en 3 ha. met de witte druiven altesse en roussanne.
In de Combe van Savoie heeft Trosset op de hellingen oude wijnstokken tot 80 jaar oud, aan de voet van de rots van Guet.

Gemiddeld zijn de stokken 50 jaar oud, rendement 45 hl/ha., handmatige pluk, tri in de wijngaard en in de cuverie, de hele druiven gisten ca. 8 dagen bij 28°C op cuve, 8-12 maanden opvoeding op cuve.

wijn & gerecht – speenvarken, côte de boeuf, tamme eend, ree, wild zwijn, tam konijn, kalfsvlees, ossenstaart, Comté, Salers, Tommes, Laguiole.

ARBIN MONDEUSE  Avalanche