U bevindt zich hier: Assortiment » Spanje

 

 

 

 

 

 

 

 

In de loop van de tijd zijn veel huizen verdwenen, maar de kelderingangen zijn nog zichtbaar intact

   
   

Ribera del Duero Oriental

Het oosten van Ribera del Duero is bezaaid met verschillende kleine percelen, hoog gelegen op ca. 1000 meter en voornamelijk beplant met oude wijnstokken waarvan een groot deel uit de pre-phyloxera tijd.
Vergeleken met het hoofdgebied van Ribera del Duero is het groeiseizoen van het oostelijke deel langer want het is hier veel koeler. De wijngaarden zijn hier klein en versnipperd.

Van oudsher werd de wijnstok alleen aangeplant daar waar graan niet wilde groeien, daarbij was de grond heel goedkoop en ruim voorhanden, en zo overleefden veel wijngaarden de afgelopen eeuw.
De grond was ook te arm voor een andere cultuur en in dit dun bevolkte gebied kwam industrie niet op gang. Tot op vandaag heeft de wijnbouw een bescheiden rol gespeeld want de wijngaarden zijn nauwlijks rendabel door de te lage rendementen.

Over het algemeen heerst hier een landklimaat met een ruig aspect, er is een sterke invloed van de bergen, het is droog en koud met sneeuw in de winter, een laat voorjaar met temperaturen bij het vriespunt bij uitbundige regen. De zomer is heet en droog met relatief koude nachten en een droge herfst met sterke afkoeling.
Soria ligt hoger dan de rest van Ribera del Duero en de dag en nachtverschillen zijn een paar graden groter, het zijn bijna ideale groeicondities! Jammer dat de wijnstok hier van nature zo weinig druiven kan geven, hierdoor is en blijft dit voor de buitenwereld een wat vergeten hoek van Ribera del Duero.

Antidoto

Antidoto geeft gestalte aan het karakter van de oostelijke Ribera del Duero, een authentiek wijngebied met een rijke historie dat vrijwel onveranderlijk is sinds het ontstaan 2000 jaar geleden. Nog steeds is bijna alles handwerk omdat in de oude wijngaarden nauwlijks mechanisch gewerkt kan worden.

Deze kostbare erfenis te eren en te waarborgen vormt een reden voor Sourdais Y Hernandos om met respect een Antidoto te maken.
Antidoto wordt gemaakt door Bertrand Sourdais en David Hernando.
Zij selecteren het beste druivenmateriaal in de streek, uitsluitend tinto fino met de nadruk op biologische teelt.
In de kelder wordt gewerkt met een lange maceration zonder het stempel van overextractie, terwijl de wijn 12 maanden rijpt op 2 en 3 jaar oude barriques.  
 
wijngaard – overwegend zanderig met kalk, enkele percelen kiezel met zanderige klei, andere percelen zijn zanderig met klei. 100% Tinto fino.

2009 is een bijzonder goede jaargang. Er was sneeuw van januari tot april (de sneeuw noemt men hier ‘het bloed van de aarde’).
Uitloop in begin mei, snelle bloei van 8 tot 20 juni met regen, juni en juli waren heet en dat gaf een vroege veraison vanaf 29 juli.
Ondanks de hitte geen stress, de oogst begon op 13 october.
Een droge en warme jaargang, ideaal voor de oude stokken die niet leden onder stress dankzij de reserves in de diepe bodem waardoor de druiven groot konden groeien.

stijl – opmerkelijke frisheid in een rijp warm karakter, ingetogen met een natuurlijke verfijning, inhoudelijk met complex kruidige aroma’s, als thym, oregano, zeewier, verweven met fruit, kersen en zwarte bessen.

wijn & gerecht - speenvarken, gebraden geit, lamsrug, ribstuk, patrijs, eend, fazant, lamszwezerik, ree, duif, konijn.

ANTIDOTO Ribera del Duero