U bevindt zich hier: Assortiment » Roussillon

Domaine Roc des Anges, Roussillon
De naam van dit nog jonge domaine komt voort uit een ader van Quarts gesteente die over een heuvel loopt en naar boven reikt, dit is als een wit spoor beplant met carignan wijnstokken in een landschap met zwarte leisteen. De wijngaarden van Roc des Anges hebben een noordelijke ligging ten opzichte van het gebergte van Forcaréal, dit draagt bij aan de opmerkelijke frisheid van de wijnen.

 

 

 


De leisteenbodem is 570 miljoen jaren oud en ontstaan uit gecomprimeerde pure klei.
De gefragmenteerde open rotsstructuur is bedekt door slechts een meter dunne laag grond, waardoor het wortelstelsel van de wijnstok gemakkelijk en tot op zeer grote diepte kan nestelen                                                                                                                                                           

25 ha. wijngaard staat aangeplant met merendeels zeer oude wijnstokken. Behoudens een weinig syrah staan er alleen variëteiten die thuis horen in dit zeer droge en warme klimaat.
 


Carignan domineert, naast grenache noir, grenache gris, macabeu en carignan blanc. Op deze arme bodem liggen de rendementen extreem laag, rond de 17 hectoliter/ha. daarbij speelt de hoge leeftijd van 70 tot 100 jaar oude stokken ook een belangrijke rol.
De bodem heeft een uitstekende drainage, er wordt geploegd, en gewerkt volgens de biodynamie. Het merendeel van de wijn krijgt opvoeding op cuve, veelal van beton, een klein deel ontwikkeld zich op eiken fust met een laag percentage nieuw fust.

Majorie Gallet begon in 2001 met haar domaine met 10 ha. en inmiddels is dit gegroeid naar 25 ha. Ze is afkomstig uit Vienne, noordelijke Rhône,  ze komt uit de Côte-Rôtie en het is geen wonder dat de voorliefde voor finesse zo doorklinkt in haar bijzondere Roussillonwijn. 
In korte tijd heeft ze een reputatie opgebouwd in niet alleen de franse vakpers, ook internationaal maken haar wijnen een grote indruk.

Het karakter van deze veelzeggende wijnen is puur, intens en vol volume met een kracht die schuil gaat in aromatische expressie. De wijnen hebben harmonie en tonen in een transparante smaak kruidige nuances en mineralen.

Wijn & gerecht - goed gekruide Catalaanse groenteschotels, tomaat/paprika/knoflook, aubergineschotels, tatin van tomaten en notenolie, geroosterde geitenbout met rozemarijn en knoflook, kalfsniertjes, feuilleté met tomaten, lamsvlees, patrijs met bittere sinaasappel, eendenborst, fazant, reebout, lam, haas, wild konijn met thym.


Llum Côtes du Roussillon Blanc
afkomstig uit percelen met oude stokken grenache gris en macabeu op leisteenbodem.
80% grenache gris, 20% macabeu.
Parker 89/100
Gallet's 2009 Les Vieilles Vignes white - as usual, Grenache Gris with Grenache Blanc and Macabeu - is fascinatingly-scented with honeydew and Persian melons, white truffle, orange zest, and a saline, alkaline, sea breeze amalgam. The ripeness of the vintage is conveyed on a lush palate yet at only 13% alcohol. Raw hazelnuts combine with melon and citrus rinds for a piquantly lingering finish. I would be inclined to consume this bottling over the next couple of years.

L’OCA   IGP Côtes Catalanes Blanc
60 jaar oude stokken macabeu op leisteen met een ader van rode klei, in de vorm van een gans, in het Catalaans genoemd  l’Oca.
gisting en opvoeding op 3 jaarsfusten demi-muid van 500 ltr.
 
IGLESIA  VELLA   IGP Côtes Catalanes Blanc
80 jaar oude stokken grenache gris op leisteen, een wijngaard gelegen naast een oude kerk, in Catalaans genoemd ‘Iglesia Vella’.
gisting en opvoeding op 3 jaarsfusten demi-muid van 500 ltr.

SEGNA  DE  COR  Côtes du Roussillon Villages
dominant Grenache, aangevuld met carignan en syrah, wijnstokken van 15 tot 30 jaar, gisting en 9 maanden opvoeding op cuve

RELIEFS  Côtes du Roussillon Villages
terroirs van oude leisteen, rijk aan silicium, in Forcaréal, Montner, 60% carignan, 25% grenache noir, afkomstig van zeer oude wijnstokken van 70 tot 100 jaar, aangevuld met 15% syrah. Rendement 17hl/ha.
handmatige oogst, gisting met hele druiven, eigen gistcultuur, pigéage, 30 dagen cuvaison.
12 maanden opvoeding op betonnen cuve voor 80%, en 20% op ouder eiken fust.
Geen filtering, geen collage, bewaarpotentieel 10 jaar.

CARIGNAN 1903 VDP Pyrénées-Orientales
3,5 ha. met carignan geplant in 1903, in de percelen Saint Eugénie, La Ginèvre, Las Trabassères.

Effet Papillon Les Vignes de l’Aire
Bij boeren in de omgeving worden kleine hoeveelheden wijn geselecteerd waarvan een assemblage wordt gemaakt.
Ook in deze Papillon wijnen zijn de kenmerken van Roc des Anges aanwezig in een meer soepel karakter, zoals  zuiverheid, natuurlijke zeggingskracht en een hoge mate van verteerbaarheid.

Effet PAPILLON  Blanc Côtes du Roussillon
afkomstig van rode klei, grenache blanc, rendement ca. 40 hl/ha. gisting en 6 maanden opvoeding op cuve.

Effet PAPILLON  rouge Côtes du Roussillon
afkomstig van 3 terroirs, leisteen, rode klei en galets, 60% grenache noir, 20% syrah, 20% carignan, leeftijd stokken gemiddeld 30 jaar, 40hl/ha. Ontsteling en kneuzing van de druiven, gisting op cuve, 15 tot 21 dagen cuvaison, 6 maanden opvoeding op cuve.


Terres de Fagayra, Maury.
3,5 ha. in het noorden van de appellation Maury, aan de voet van kalksteen kliffen in een woest landschap. Het klimaat is hier koeler en er is meer regen, de wijnen hebben daardoor meer frisheid en een elegante stijl.
De bodem bestaat uit pure leisteen en leisteen met kalksteen sendimenten.
De slechts dunne toplaag grond geeft aan de gefragmenteerde rots gelegenheid het regenwater diep op te zuigen.
 
MAURY  Blanc 2009 serveren 10°C probeer 2011 - 2018
grenache gris en macabeu, gisting en opvoeding op cuve, productie slechts 3600 flessen.
aanbevolen als aperitief en dessertwijn, rauwe tonijn, dessert met vruchten.

MAURY  Rouge
grenache noir, gisting en opvoeding op cuve, productie in 2008 slechts 3400 flessen.